Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΥΡΙΔΗ

ΜΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ  ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ 2012

                                                                          Γράφει ο Νικ. Π. Σκαρλάτος
Με ποιητική και λυρική λαλιά, ο Κωνσταντίνος Λυρίδης, τέως διευθυντής του Δήμου Σιδηροκάστρου, ζωγραφίζει, όπως χαρακτηρίζει ο Πλούταρχος την ποίηση του Συμωνίδη, τα συναισθήματά του, για πρόσωπα ή γεγονότα, που σημάδεψαν τη ζωή του.
Μέσα στα 83 ποιήματα της πρώτης του συλλογής ο αναγνώστης θα βρει μια πλούσια ζωγραφική θεματολογία για τα πάθη, τους έρωτες, την αγάπη και τις σχέσεις των ανθρώπων, τους διάφορους χαρακτήρες και τύπους της καθημερινής ζωής, τα βάσανα των κατοίκων της μαρτυρικής πόλης του Σιδηροκάστρου από τις επιδρομές των βορείων γειτόνων, από την απελευθέρωση του 1913 μέχρι τον καταστροφικό πόλεμο και την κατοχή του 1940-45, αλλά και γεγονότα που σημάδεψαν την πρόσφατη κοινωνική ζωή της πόλης μέχρι τη σημερινή χρεοκοπία.
Άλλοτε διεκτραγωδώντας  τις παραπάνω  καταστάσεις και άλλοτε επιχειρώντας να τις σατιρίσει, προκαλεί μια εναλλαγή συναισθημάτων, πετυχαίνοντας να μεταφέρει τον αναγνώστη, όπως ο ίδιος ο ποιητής το επιθυμεί, στην καθημερινότητα της ζωής μιας επαρχιακής πόλης της τελευταίας εκατονταετίας.
Αυτό βέβαια,  καθιστά την ποιητική αυτή συλλογή  επίκαιρη σήμερα, με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση  του Νομού από τον τουρκικό ζυγό και τη βουλγαρική θηριωδία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να τη λάβει σοβαρά υπ’ όψη της, όπως και άλλες παρόμοιες, που έχουν γίνει, για να την αξιοποιήσει μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για την εκατονταετηρίδα, σε μια αναδρομή στην καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό και τα γεγονότα, που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία αυτού του Νομού.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου